citizen journalism و مشاركت مخاطبان در توليد خبر
چند روز پس از نوشتن آخرين قسمت يادداشتم در مورد اصول بي بي سي در عرصه خبر رساني الكترونيك مطلع شدم كه اشلي هاي فيلد(Ashley Highfield)، مدير بخش رسانه هاي نو بنگاه رسانه اي بي بي سي ، قرار است در يك گفت و شنود اينترنتي كه به همت گاردين ترتيب يافته بود به پرسشهايي كه در مورد حركت رسانه اي بي بي سي وجود دارد ، پاسخ دهد. لذا همانند بسياري ديگر ، من نيز به گونه اي برنامه ريزي كردم تا در اين گفتمان برخط كه 12نوامبر انجام شد ، حضور داشته باشم. در جريان اين گفت و شنود پرسشها و پاسخهاي متفاوتي رد و بدل شد كه نكات جالب توجهي در آنها وجود داشت. در اين مجال و پيش از آنكه از دو يادداشت قبلي كه حركت رسانه اي بي بي سي را مورد توجه قرار داده بود ، فاصله بگيريم ، مناسب ديدم كه بخشهايي از اين مباحثه را مرور كنم ، خاصه آنكه تصور مي كنم دوستاني كه در مورد دو مطلب قبلي سوالاتي را مطرح كرده بودند ، احتمالا جواب برخي از سوالاتشان را در لا به لاي آنچه كه از نظر خواهد گذشت مي يابند.
در ابتدا شايد بهتر باشد كه اشلي هاي فيلد را كمي بيشتر بشناسيم تا از اين رهگذر براي مواجهه با گفته هاي وي آمادگي بيشتري داشته باشيم.
«اشلي هاي فيلد» در اكتبر سال 2000 ميلادي به عنوان جوانترين فردي كه تا به حال به عضويت كميته اجرايي بي بي سي درآمده است ، به بي بي سي پيوست. او عهده دار مسووليت خروجي بي بي سي بر روي اينترنت ، تلويزيون تعاملي و عرصه هاي تازه اي مانند خبررساني از طريق تلفن همراه و ... مي باشد. گفتني است بي بي سي تعاملي يا همان (BBCi (BBC's interactive services مجالي را فراهم آورده تا مخاطبان اين رسانه با يكديگر و نيز بي بي سي ارتباط برقرار كنند. علاوه بر اين مسووليت امور تحقيقات و توسعه فن آوري در بي بي سي نيز به وي سپرده شده است. همچنين او پايه گذار بخش جديدي در بي بي سي است كه با نام فن آوري و رسانه هاي نو شناخته مي شود. گفته مي شود از هنگامي كه «اشلي هاي فيلد» همكاري خود را با بي بي سي آغاز كرده است ، توانسته است شمار مخاطبان پايگاه اينترنتي بي بي سي را به بيشتر از يك سوم ميزان جمعيت اينترنتي بريتانيا افزايش دهد كه اين بيشترين تعداد مخاطب سايت اينترنتي بي بي سي در طول تاريخ فعاليت آن محسوب مي شود ... معرفي «اشلي هاي فيلد» به درازا كشيد لذا بي هيچ كلام اضافه اي به سراغ گزيده اي از گفته هاي وي در پاسخ به پرسشهاي مطرح شده در ميزگرد اينترنتي MediaTalk گاردين مي روم.
«اشلي هاي فيلد» در اين گفت و شنود اينترنتي با تاكيد بر اينكه بي بي سي به پيشتازي خود در موج تازه اي از روزنامه نگاري كه به روزنامه نگاري شهروندي يا citizen journalism معروف شده است ، ادامه خواهد داد ، گفت: بي بي سي در صدد آن است كه به مخاطبانش مجال آن را بدهد تا صاحب تريبوني براي سخن گفتن باشند. وقتي از «هاي فيلد» سوال شد كه استراتژي روزنامه نگاران در رويارويي با روزنامه نگاري اينترنتي چه بايد باشد ، پاسخ داد: انتظار داريم كه روزنامه نگاري شهروندي نقش فزاينده و روشني در عرصه گزارشگري خبري بازي كند. او ادامه داد: يكي از بزرگترين تغييراتي كه در گزارشگري اخبار اتفاق افتاده است چيزي نيست جز اينكه نبايد همه گزارشها را خبرنگاران و گزارشگران منتشر كنند. مخاطبان ما مي توانند پيوسته مقالات ، نظرات ، تفاسير ، عكسها و حتي تصاوير ويدئويي را كه تهيه كرده اند براي ما ارسال كنند. در اين زمانه بزرگترين صحنه مبارزه مربوط به حفظ دو مقوله «بي طرفي و كيفيت» در دنيايي است كه اهالي آن همگي درگير توليد محتوا هستند. روايتگري ديجيتال خبر عمومي ترين سرويسي است كه بي بي سي در مورد توسعه آن بسيار حساس و پيگير است. اين آينده اي محتوم است چرا كه دريافته ايم يكي از گرايشات اجتماعي كليدي در يك جامعه لايه لايه و جزء جزء ، خواست مردم براي درگيري و مشاركت بيشتر در ساز و كارهاي رسانه اي مي باشد و اين گاه جايگزيني است براي صنوف و اجتماعاتي كه در دنياي واقعي سراغ داريم.
شماري از شركت كنندگان در اين نشست اينترنتي مسائل اقتصادي و مالي بي بي سي را مورد توجه قرار داده ، در اين خصوص پرسشهايي را مطرح كردند كه «اشلي هاي فيلد» ضمن جواب دادن به آنها تاكيد كرد: هدف ما افزايش دسترسي مطلوب عموم مخاطبان به www.bbc.co.uk و كاهش برخوردهاي اقتصادي با اين مقوله است.
پيگيري جزئيات اين گفت و شنود را به خود دوستان واگذار مي كنم تا با مراجعه به بخش MediaTalk گاردين ، حرفهاي طرفين حاضر در اين گفتمان را با دقت بيشتري مطالعه كنند.