در هم شكسته شدن انحصار سنتي اطلاع رساني
پيش از آنكه بيش از اين از محور اصلي بحث اين نوشتار فاصله بگيريم به داستان اينترنت و تأثيرات آن بر رسانه هاي مكتوب ايراني و يا به اصطلاح همان روزنامه ها باز مي گرديم.
رشد و فراگيري انفجارگونه اينترنت كه در اواسط آخرين دهه قرن بيستم تقريبا به اوج خود رسيد سرمنشأ تحولات عميقي در زواياي مختلف زندگي بشر شده است. يكي از مهمترين پيامدهاي انقلاب اطلاعات ، تغيير نگرش نسبت به كاركرد رسانه ها و روزنامه نگاران است. در هم شكسته شدن انحصار سنتي اطلاع رساني و تمركز قدرت اطلاعاتي در رسانه اي مانند روزنامه يكي از ويژگي هاي بارز عصر اطلاعات است كه در نتيجه آن مرزهاي سنتي بين فرستنده و گيرنده اطلاعات از بين رفته است و اين امكان بوجود آمده تا كاربران اينترنت در توليد و انتشار اخبار دست به فعاليتهايي بزنند كه تا پيش از اين در قلمروي حرفه روزنامه نگاري قرار داشت.
در واقع فراگيري اينترنت روزنامه نگاري سنتي را به چالش كشانده است.يك جامعه شناس ژاپني در اين خصوص مي گويد:هميشه با شنيدن واژه روزنامه نگار معمولا شغل خاصي را تجسم كرده ايم ، اما در عصر اينترنت بين فرستنده و گيرنده اطلاعات فاصله اي وجود ندارد ، هر كس مي تواند در كار روزنامه نگاري شركت كند و مهارت بالقوه انتقال اطلاعات و دانش به ديگران را داشته باشد.
تا پيش از اين واژه روزنامه نگار به نويسندگان و گزارشگران ورزيده اي اطلاق مي شد كه در سازمانهاي خبري درگير خلق اخبار و اطلاعات و انتشار آنها بودند اما با پيشرفت فن آوري اطلاعات شيوه هاي كار با ابزار حرفه روزنامه نگاري بسيار آسان و فراگير شده است ، ضمن آنكه هزينه هاي سنتي آن نيز تا حدود قابل توجهي كاهش يافته يا اساسا از بين رفته است.
كارلوس لوييس آلوارس ، روزنامه نگار اسپانيايي ، مي گويد:خبر اتفاق نمي افتد بلكه خلق مي شود.اگر خبرنگاران نبودند خبر هم نبود بلكه فقط وقايع بودند. اما امروز اينترنت تمام اين مفاهيم را دگرگون وبه نوعي بي معني كرده است. چرا كه حالا تمام كاربران اينترنت مي توانند به خلق اخبار پرداخته ، به نوعي ايفاگر نقش اجتماعي روزنامه نگاران باشند.لذا اين سؤال كه آيا با فراگيرشدن اينترنت عصر حرفه روزنامه نگاري به پايان خواهد رسيد به شكل جدي تري ذهن روزنامه نگاران را به خود مشغول كرده است.