پاياني بر تاريخ 500 ساله خيابان Fleet!
گاردين هفته گذشته طي مطلبي زير عنوان «a 500 years of history ends for Fleet St» نقل مكان بنگاه خبري رويترز به منطقه Docklands را مورد توجه قرار داد و از آن به عنوان آخرين فصل از تاريخ پرشكوه خيابان Fleet ياد كرد ، جايي كه سنگ بناي نخستين چاپخانه لندن در آن گذاشته شد.
با «اسباب كشي» تنها سازمان ملي خبررساني انگليسي زبانِ -رويترز- باقي مانده در خيابان Fleet بر بيش از نيمي از تاريخ هزارساله فرهنگ ، چاپ و مطبوعات كه در اين خيابان رقم خورده بود ، نقطه پايان گذاشته شد.
بنگاه بحران زده رويترز كه زماني صاحب ثروت چند ميليون دلاري بود اعلام كرده است كه انتظار دارد در نتيجه اين نقل مكان 35 ميليون پوند بدست آورد. خروج رويترز از اين منطقه ، گذرگاه باريك و پر ازدحامي در مركز لندن را كه يك صد سال پيش به نام خيابان ماجراها(Street of Adventure) شناخته مي شد و اخيراً Street of Shame نام گرفته است ، به خيابان ارواح تبديل مي كند!
ماجرا از سال 1500 ميلادي با آمدن انتشارات Wynkyn de Worde كه به عنوان شاگرد پدر صنعت چاپ انگلستان(Thomas Caxton) نخستين چاپخانه را در كنار كليساي سنت برايد(St Bride) بنيان نهاد ، آغاز شد...
گاردين داستان اين خيابان پر ماجرا و پر التهاب را با گفته هاي فرانك مايلز 79 ساله كه خاطراتش از گذشته اين خيابان را مرور مي كند ، ادامه مي دهد...
منچستر گاردين از نخستين موسسات رسانه اي بود كه در اوائل دهه 1960 اين خيابان را ترك كرد و اكنون در محل ساختمان آن يك كارگاه كليدسازي فعاليت مي كند. بخشي از اين خيابان كه محل استقرار مطبوعات برجسته اي چون ديلي تلگراف و نيز ديلي و ساندي اكسپرس بوده است هم اكنون براي فعاليت بانك تجاري Goldman Sachs نماسازي شده است. تنها سازمانهاي رسانه اي باقي مانده در خيابان Fleet ، دفاتر لندن خبرگزاري فرانسه(AFP) و بنگاه انتشاراتي-رسانه اي Dundee publisher DC Thomson مي باشند...
گاردين در انتهاي گزارش خود آورده است : شكوه كلوب مطبوعات هم از آن رخت بربسته است ، جايي كه زماني يك طبقه كامل از يك ساختمان را تصرف كرده بود. اين كلوب در حال حاضر در سه اتاق در موسسه «سنت برايد» به حيات خود ادامه مي دهد ، البته در حالي كه ديگر از نشستها و كنفرانسهاي مطبوعاتي در آن خبري نيست.
گاردين گزارش خود را با اين نقل قول از فرانك مايلز به پايان مي برد: «آنچه كه هرگز نفهميدم اين است كه چرا آنها(رسانه ها) نتوانستند فن آوري جديد چاپ را به گونه اي بنيان نهند كه همچنان بتوانند اين ساختمانها را حفظ كنند. حالا قدم زدن در خيابان Fleet خيلي غم انگيز است. آنجا واقعاً شهر ارواح شده است» .
فكر مي كنم مرور متن كامل گزارش گاردين در مورد خياباني كه زماني بستر فعاليتهاي رسانه اي انگليس بوده است ، هم جالب باشد و هم دوستان روزنامه نگار را به تامل وادارد.