اصول بي بي سي در عرصه خبررساني الكترونيك(2)
احتمالاً خواندن يادداشت قبلي عده اي را به فكر واداشته است كه آيا يك بيانيه تبليغاتي را خوانده اند يا ...! در اين مجال بر آن نيستم وارد مقولاتي از اين دست شوم بلكه به دوستان روزنامه نگار و ديگر دوستداران اين وادي پيشنهاد مي كنم اگر به دنبال يك مرجع سهل الوصول و در عين حال قابل اعتماد و اتكا هستند ، شيوه نامه خبر نويسي بي بي سي را از دست ندهند! حالا كه گرم بازار مطبوعات سنتي و الكترونيك همچنان رونق دارد و هر روز شاهد تولد يك روزنامه ، خبرنامه و ... كاغذي و الكترونيك هستيم چرا اجازه ندهيم خط مشي تازه واردين عرصه رسانه ها از اين شيوه نامه متاثر شود تا از اين رهگذر آزموده شود. شايد در نگاه اول چنين تداعي شود كه روي كلام اين شيوه نامه بيشتر با فعالان روزنامه نگاري الكترونيك است اما با مطالعه آن احتمالاً شما هم با من هم عقيده مي شويد كه آموزه هاي آن تنها به خبرنويسي براي راديو ، تلويزيون و اينترنت اختصاص ندارد بلكه در ديگر گرايشات روزنامه نگاري نيز مي تواند كاربردي بوده ، منشاء اثر باشد(شايد به خاطر آوريد در مطلبي زير عنوان «آيا عرصه به دست روزنامه نگاري الكترونيك مي افتد؟» در مورد تاثيرات متقابل رسانه هاي سنتي و نو اشاره كرده بودم: ... بايد منتظر بود محتواي نشريات تغيير كند و تحت تأثير رسانه هاي الكترونيك فرم و شكل مطبوعات دگرگون شود ...). شيوه نامه خبر بي بي سي را بويژه براي «اهالي پهنه وبلاگها» سودمند مي دانم چرا كه بسياري از نكات آن را هر «بلاگري» بايد بداند و به كار بندد.
طبيعتاً مسائل بسياري در خصوص اين شيوه نامه وجود دارد كه مي توان در مورد آن در اين جا بحث كرد با اين حال من خودم را با بسياري از دستورالعملهاي آن موافق مي بينم: «روايت خبري خود را با پرسش آغاز نكنيد چرا كه خواست مخاطب دادن اطلاعات به اوست نه اينكه به وادي پرسشهاي يك مسابقه 20 سوالي كشانده شود و ...»
ضمناً احتمالاً از آن روي كه طراحان اين شيوه نامه آموزشي بيم آن داشته اند كه وسواس و ديسيپلين انگليسي به كار گرفته شده در تاليف BBC News Styleguide با ذائقه انگليسي زبانان آمريكايي سازگار نباشد! صدالبته وسواس به خرج داده اند و فصلي تحت عنوان Americanisms را به آن افزوده اند كه مرور آن در صفحه 19 فايل PDF نكات جالبي را در اختيار مي گذارد. در ابتداي اين فصل آمده است: امروزه همه چيز ما(بريتانيايي ها) مشابه آمريكاييها است به جز زبان!
راستي! اين شيوه نامه خود بخشي از مجموعه گسترده تري است كه بي بي سي تحت عنوان آموزشهاي رايگان برخط(free Online Courses) فراهم كرده است بنابراين بعيد نيست كه در مراجعه به آن با موارد و موضوعات جالب تري نيز رو به رو شويد. از طرفي با وجود زبان ساده و بدور از تكلفات لفظي آموزشهاي ارائه شده در اين بخش ، فكر مي كنم مراجعان براي استفاده از آن مشكل چنداني نداشته باشند.
در ميان مخاطبان اين وبلاگ علاوه بر كساني كه در محيط سايبر مي نويسند ، مدتي است دوستاني را مي بينم كه از طريق سرويسهاي اينترنتي صدا و سيما به اين جا سر مي زنند ، لذا تصور مي كنم شيوه نامه خبر بي بي سي آنها را كه سالهاست روزنامه نگاري الكترونيك را تجربه كرده اند ، بيش از ديگران به تامل وادارد. پس من و ديگر خوانندگان را از نظرات خود بي نصيب نگذاريد.